З 1 січня в Україні набув чинності новий порядок реєстрації нерухомого майна. Основним нововведенням цього порядку - виключення такого документа, як свідоцтво про право власності, натомість право на нерухомість буде підтверджуватися через інтернет.

Тепер власникам квартир і земель при реєстрації нерухомості не буде видаватися свідоцтво про право на нерухомість. Факт володіння нерухомістю буде підтверджуватися рішенням реєстратора про реєстрацію права на нерухомість, яке буде оформлятися в електронному вигляді. При цьому момент, з якого право зареєстровано - це момент опублікування такого рішення на веб-порталі Міністерства юстиції України. На руки власник може отримати роздруківку згаданого рішення, але на неї не ставиться ні підпис, ні печатка реєстратора.

У той же час, досить зручним є відкриття доступу до реєстру через інтернет - https://kap.minjust.gov.ua/ . Так, можна не виходячи з дому перевірити інформацію про будь-якої нерухомості на території України (якщо, звичайно, така інформація в реєстрі вказана). Достатньо тільки пройти нескладну реєстрацію на сайті.